Î: Cum va pastrati interesul pentru ceea ce faceti profesional?
R: Sa-mi pastrez interesul pentru munca mea pentru mine nu este greu deloc, este putin mai greu sa ma desprind de ceea ce fac. Lucrez in imobiliare din 1998, nu am avut niciodata vacanta mai mult de 10 zile. Nu am avut niciodata o problema sa vorbesc cu clientii sau sa fac vizionari in week-end, tarziu sau devreme. Uneori si noaptea visez: PUZ-uri, proiecte, contracte, rapoarte sau ceva ce tine de munca mea. Sunt mereu conectata. Dar asta in special si pentru ca-mi face mare placere, niciodata nu am simtit ca munca mea este o corvoada, este felul meu de a fi. Daca vizitez un oras ma uit la ofertele agentiilor imobiliare, vreau sa stiu cat costa chiria la Paris sau cu cat se vinde un apartament la Berlin.
Î: Ce va motiveaza sa fiti antreprenor in acest domeniu?
R: Altceva nu cred ca as putea sa fac atat de bine, de fapt nici nu cred ca stiu sa fac altceva. Cred ca daca nu ai un mare talent care sa te sustina ca sa traiesti la un anumit nivel ai nevoie sa vinzi ceva. Mie sa vand case mi se pare cel mai frumos. Nu este ceva derizoriu, lucrezi cu oameni si case si cu multi bani, mi se pare cel mai important. Sa lucrezi cu oameni este mereu o imensa provocare iar casele au poveste, au magie. Fiecare casa are propriul ei destinatar pe care-l asteapta cat e necesar.
Pentru majoritatea clientilor nostri, momentul cand si-au luat o casa este unul foarte important si noi suntem parte la acest moment. Cei mai multi aprecieaza asta, altii chiar daca le-ai oferit casa visurilor si a decurs totul perfect, nu se gandesc decat la cat a fost onorariu.
Asta tine de caracterul fiecaruia. In viata mea o multime din prietenii mei sunt fosti client. Am cunoscut in aceasta meserie o multime de oameni deosebiti.
Î: Cum devii profesionist intr-o astfel de activitate?
R: Invatand. Zi de zi. Eu am facut toate cursurile posibile care are legatura cu Real Estate, de la Master in Economia proprietatii imobiliare, pana la cel mai banal curs de agent imobiliar cand aveam destul de multa experienta. Am inceput un master de Urbanism la Institutul Ion Mincu, si tot fel de cursuri tinute de colegii de breasla.
Dar, cele mai importante lectii in profesie si in viata le-am invatat de la clientii mei in urma unor tranzactii, si lectiile frumoase si cele dure.
Profesionist devii respectand regulile, tratand cu respect clienti, colaboratori colegi si nu in ultimul rand respectandute pe tine.
Î: Ce ati invaţat in anii in care ati lucrat in zona de tranzactii imobiliare?
R: Ca totul se schimba. Ca nimic nu se intampla pur si simplu. Totul este rezultatul muncii, actiunilor, gandurilor, eforturilor tale. Daca ceva se intampla acum foarte usor este ca in trecut ai incheiat ceva foarte greu.
Poate cel mai important ca fiecare casa are cumparatorul ei la pretul corect.
Daca o tranzactie nu trebuie sa se intample, indiferent de munca ta, de vointa ta si a altora, aceea tranzactie nu se va intampla. Eu am inteles asta tarziu, pana de curand credeam ca trebuie sa se intample totul cum vreau eu. Evident ca de multe ori nu se putea intampla asa si eram dezamagita. Acum imi e mai usor. Cu toate. Stiu, sigur ca mereu urmeaza ceva mai bun.
Î: Care simtiti ca este zona cea mai potrivita pentru dumneavoastra in acest domeniu, unde clientii pot castiga cel mai mult din experienta pe care o aveti?
R: Daca, de-a lungul timpului am lucrat in fiecare segment din piata imobiliara, de la inchirieri de garsoniere pana la dezvoltarea complete a unui spatiu logistic, asta insemnand de la vanzarea terenului, autorizari, avizari, contractat firme de arhitectura si constructii, pana la livrarea spatiului catre chiriasi.
In ultima vreme m-am axat pe vanzarea de case in zona ultracentrala, lucru care mi-a placut foarte mult, pentru ca aceste case au arhitectura, istorie, povesti si sunt inca pline de viata si lumina.
Tranzactia la care lucrez acum, foarte complexa dealtfel, este casa pictorului C.C. Constantinescu- cel care a fost personajul principal in romanul Panza de paianjan al Cellei Serghi, stiu ca la momentul cand am citit acest roman mi-a placut foarte tare.
Si, revenind la partea a doua a intrebarii Dumneavoastra, clientii pot castiga foarte mult din faptul ca noi chiar stim cum este piata in momentul respectiv, care sunt preturile de vanzare nu cele de listare care sunt aproximative. Toata experienta de ani de zile in intermediere sau parcurgerea catorva sute de oferte zilnic care iti trec prin fata ochilor. Si apoi, eu cred ca in afaceri un client trebuie sa fie reprezentat pentru ca implicarea prea personala nu ajuta afacerea.
Un investitor sau dezvoltator apeleaza cu incredere si chiar considera obligatoriu sa fie consiliat de un profesionist intr-o tranzactie, pe cand o persoana fizica incearca de multe ori sa te convinga ca ei stiu foarte bine cum este cu vanzarea,” ca doar a vandut si vecina acum cinci ani si s-a descurcat minunat” sau alte chestii asemanatoare.
Î: Cum ati inceput, care a fost primul pas in acest domeniu?
R: Am inceput la terminarea facultatii. Eu am terminat La Universitatea Bucuresti- Geologie, este o facultate foarte frumoasa si o meserie interesanta, dar eu nu am profesat niciodata in domeniu, la momentul acela tot ce tinea de zacaminte inclusiv Institutul de Geologie, erau la pamant, era in perioada privatizarilor si presupun ca nu trebuia sa mearga nimic. Oricum daca nu erai pe pile nu prea te puteai apropia de domeniu, de altfel nu cred ca mie mi s-ar fi potrivit asta. Oricum pentru ca-mi doream sa raman in Bucuresti trebuia sa-mi gasesc ceva, am crezut ca este temporar, dar m-a prins destul de repede si apoi nu am mai dorit altceva desi s-au gasit ocazii importante.
Î: Ce există pentru dumneavoastră dincolo de profesie?
R: Dincolo de profesie este familia mea, o multime de prieteni si pasiunile mele. Imi place sa citesc si sa calatoresc. Mai sunt si voluntar la Muzeul National de Arta, de cativa ani tin pentru scoli un atelier care se numeste “Pasarea ascunsa in piatra” este un atelier ludic despre sculptura si Brancusi, fac asta cu mare drag si pasiune.
Anul trecut am infiintat Asociatia Edna, al carui scop mi-am propus sa fie educatia financiara pentru copii, dar lucrez la asta.
Î: Cum va traiti viata?
R: Dupa mine, eu spun ca incerc sa-mi traiesc viata frumos, facand lucruri care chiar imi plac si inconjurata de oameni pe care chiar ii iubesc sau respect.
Acum, stiu sigur ca trec prin cea mai buna perioada a vietii mele, lucrurile s-au asezat, nu mai simt ca este obligatoriu sa demonstrez ceva, stiu ca orice situatie care se rezolva cu bani nu este o problema este o cheltuiala. Stiu ca unii oameni te pot seca de energie si trebuie evitati ca indiferent cat ai incerca sa le imbunatatesti viata este degeaba ca lor le place sa fie tristi, ei vor avea vesnic ceva de care sa se planga. Iar, alti oameni sunt un dar si o bucurie in viata.
Stiu sigur ca binele se intoarce intotdeauna si ca toate visele se implinesc in forma lor cea mai perfecta.
Î: Aveti planuri pentru firma in viitorul apropiat?
R: Mereu am o multime de planuri, dar in viitorul apropiat sper sa incheiem cu bine proiectele in care suntem implicati si restul planurilor vor ramane pentru 2017.
Elena Negulei
Articol aparut in revista Business Woman, numarul din ianuarie 2017